Akkoord over maximalisering huisvestingskosten in nieuwe cao
De vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie, en brancheorganisaties ABU en NBBU, hebben een akkoord bereikt over de nieuwe cao voor uitzendkrachten voor 2024. In de cao is een prijs-kwaliteitssysteem (PKS) opgenomen om huisvestingskosten voor arbeidsmigranten te reguleren. Bovendien zijn de partijen overeengekomen dat er geen negatieve rekening-courant (RC) meer kan ontstaan door huisvestingskosten. De nieuwe cao loopt van 1 april 2024 tot 6 januari 2025. Het PKS en de afspraak over de RC gaan in per 1 januari 2025.
Uitzendorganisaties kunnen kosten in rekening brengen voor het gebruik van huisvesting. Meestal houden ze de kosten in op het loon van de arbeidsmigrant.
Maximum eigen bijdrage
Het PKS bepaalt aan de hand van kwaliteitsnormen de totale kosten die uitzendorganisaties mogen inhouden. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan 25% van het wettelijk minimumloon op basis van een 40-urige werkweek. Het PKS moet zorgen voor een maximum eigen bijdrage van arbeidsmigranten in de huisvestingskosten en betere kwaliteit van huisvesting.
Erik Pentenga, bestuurder FNV: “De meeste arbeidsmigranten die als uitzendkracht werken, hebben huisvesting via de uitzendorganisatie. Wanneer hiervoor geen huurprijsbescherming geldt, is een maximum eigen bijdrage van de arbeidsmigranten noodzakelijk. Op deze manier kan de uitzendorganisatie niet meer zomaar een hogere prijs voor dezelfde huisvesting inhouden via het loon.” Peter Loef, programmamanager arbeidsmigratie bij ABU, vult aan: “Het PKS maakt kosten voor huisvesting inzichtelijk en geeft daarmee duidelijkheid aan iedereen.”
Huisvestingskosten kwijtschelden
Op dit moment kunnen uitzendorganisaties huisvestingskosten in de RC zetten. Dit doen ze als ze de kosten niet kunnen inhouden op het loon. Bijvoorbeeld wanneer de arbeidsmigrant minder uren werkt of geen toeslagen heeft. Als de arbeidsmigrant later meer inkomsten heeft, kan de organisatie de huisvestingskosten alsnog in rekening brengen. Ook kan de organisatie deze "opgespaarde" huisvestingskosten bij de eindafrekening verrekenen.
Met de nieuwe afspraak over de RC in de cao kan dat straks niet meer wanneer het RC-bedrag negatief is aan het einde van een periode van 4 weken. Dan moet de uitzendorganisatie de opgespaarde huisvestingskosten kwijtschelden.
Verbeteren leefomstandigheden arbeidsmigranten
Het PKS en de afspraak over de RC bouwen voort op eerdere initiatieven om de leefomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren, zoals de inkomensgarantie van 2 maanden voor arbeidsmigranten die nieuw in Nederland komen en het recht om na het einde van de uitzendovereenkomst 4 weken in de huisvesting te kunnen blijven (tegen wekelijkse betaling).
De PKS geldt vanaf 1 januari 2025 alleen voor ABU- en NBBU-leden, maar de cao-partijen streven ernaar om de cao zo snel mogelijk algemeen verbindend te laten verklaren.
Lees meer over de nieuwe cao op de website van ABU.