Rotterdam en werkgevers starten ‘Coalitie Goed Werkgeverschap’

De gemeente Rotterdam lanceert samen met 5 werkgevers de ‘Coalitie Goed Werkgeverschap’. Met dit initiatief willen ze misstanden rondom EU-arbeidsmigranten tegengaan, omdat arbeidsmigranten een belangrijke bijdrage leveren aan de economie van de stad.

Beeld: ©David Rozing

In Rotterdam wonen tienduizenden EU-arbeidsmigranten. Zij zijn hard nodig, omdat de arbeidsmarkt in de regio zeer krap is. Te veel van hen hebben te maken met zware werkomstandigheden en slechte huisvesting. Deze situatie leidt regelmatig tot overlast in Rotterdamse wijken waar veel arbeidsmigranten wonen, zoals Carnisse, Tarwewijk en Oud-Charlois.

Meer grip op arbeidsmigratie

Wethouder Tim Versnel: “Arbeidsmigranten leveren een onmisbare bijdrage aan onze welvaart en maatschappij. Het is belangrijk dat arbeidsmigratie mogelijk blijft. Maar op de manier waarop het nu nog te vaak gaat, kan het niet langer.” Met het actieprogramma ‘Meer grip op arbeidsmigratie’, dat van medio 2023 tot medio 2026 loopt, wil de gemeente Rotterdam:

  1. beter zicht krijgen op EU-arbeidsmigranten, onder meer door verplichte registratie in de Basisregistratie Personen (BRP);
  2. goed werkgever- en opdrachtgeverschap bevorderen, onder meer met de Coalitie Goed Werkgeverschap;
  3. de leefbaarheid van wijken verbeteren, onder meer door misstanden rondom huisvesting aan te pakken;
  4. de zelfredzaamheid van EU-arbeidsmigranten vergroten, bijvoorbeeld door taallessen, onderwijs en zorg voor hen toegankelijk te maken.

Coalitie Goed Werkgeverschap

De ‘Coalitie Goed Werkgeverschap’ is onderdeel van het actieprogramma. In het convenant spreken de ondertekenaars af dat werkgevers zich inzetten voor:

  • inschrijving in de BRP, al dan niet groepsgewijs;
  • aanbieden van scholing en taallessen;
  • naleving van wet- en regelgeving, inclusief de SNF-norm voor huisvesting;
  • lidmaatschap van bracheorganisaties, zoals ABU of NBBU;
  • terugkeer voor werk voor onder andere dakloze EU-arbeidsmigranten.

De gemeente Rotterdam is op haar beurt verantwoordelijk voor het:

  • aanbieden van scholingsvouchers en taaltrainingen;
  • faciliteren van groepsinschrijvingen in de BRP, ook op locatie bij de werkgever;
  • organiseren van banenmarkten;
  • verwijzen van werkzoekende arbeidsmigranten naar werkgevers uit de coalitie.

De ondertekenaars van het convenant zijn de gemeente Rotterdam, Tempo-Team, Hago Zorg, NetWork People B.V., Labour Power Company en People 21. De gemeente is op zoek naar werkgevers die zich willen aansluiten bij de coalitie. Wil je aansluiten? Stuur dan een e-mail naar eu-arbeidsmigranten@rotterdam.nl