Bulgaarse Club Laak helpt arbeidsmigranten op weg

Praktijkverhalen

In het Laakkwartier – een veelkleurige wijk in Den Haag – zijn organisaties als de Bulgaarse Club Laak cruciaal. Veska Ilieva en Svetlana Andonova ondersteunen Bulgaarse arbeidsmigranten bij het vinden van hun plek in Nederland. “We krijgen hier mensen met uiteenlopende vragen op gebieden als gezondheid, wonen, taal, werk en inkomen. We helpen hen zelf of verwijzen door”, vertelt Veska.

Beeld: ©Bulgaarse Club Laak
Veska en Svetlana

Svetlana vult aan: “We doen daarnaast nog veel meer. Zo haken we aan bij allerlei culturele activiteiten zoals het Laakfestival, From Laak with Love en kerstactiviteiten of een banenmarkt. Ook organiseren we vrijwilligersbijeenkomsten en volksdanslessen. Dit soort activiteiten zijn erg belangrijk. Neem bijvoorbeeld de volksdanslessen, waar per keer zo’n 30 Bulgaarse mensen aan deelnemen. Ze komen niet alleen om te dansen, maar bespreken ook zaken waar ze mee zitten en kunnen elkaar zo helpen.”

Begrijpen wat écht nodig is

Elke woensdagochtend houden Veska en Svetlana, beiden met een Bulgaarse achtergrond, inloopspreekuur aan het Goeverneurplein. Zij zijn inmiddels goed geworteld in Den Haag. Ze spreken de taal van hun achterban en begrijpen wat hier écht nodig is. Sinds 2 jaar is Bulgaarse Club Laak officieel een stichting. Maar de activiteiten begonnen al een paar jaar eerder. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ondersteunt dit initiatief met een subsidie. 

Doorgeefluik en verbinder

Beeld: ©Bulgaarse Club Laak

De praktijk laat zien dat initiatieven zoals Bulgaarse Club Laak werken. “Onze hulp is soms een eerste stap naar meer zelfstandigheid”, zegt Veska. “Bij veel Bulgaren die hier net zijn, spelen zorgen over eenzaamheid, betaalbare huisvesting en gebrekkige informatievoorziening bij tijdelijke banen of flexcontracten.” De Bulgaarse Club Laak fungeert hierin als doorgeefluik van informatie en als verbinder. De club zorgt ervoor dat de problemen waarmee bezoekers worstelen, ook bij de gemeente of Rijksoverheid bekend worden.

Brug tussen werelden

“We weten als geen ander wat het betekent om ergens helemaal opnieuw te moeten beginnen”, zegt Veska, die zelf 20 jaar geleden vanuit Bulgarije naar Nederland kwam. Ze begon met schoonmaak- en oppaswerk en helpt nu haar man, die als zzp’er zonnepanelen installeert. Svetlana woont inmiddels 16 jaar in Nederland en is huisvrouw. Haar man is Grieks en werkt in een Grieks restaurant. “We zweven tussen culturen, als een boom zonder wortels”, zegt ze. Svetlana: ”Onze kinderen zijn hier geboren en voelen zich Nederlands. Maar in Bulgarije zijn wij inmiddels ook buitenlanders. Juist daarom is onze club zo belangrijk: als brug tussen werelden en als plek van herkenning.”

Verschillen tussen Bulgarije en Nederland

Beeld: ©Bulgaarse Club Laak

Svetlana en Veska zien dat de Nederlandse samenleving plussen en minnen heeft. “Het sociale vangnet is hier beter dan in Bulgarije, en ook het onderwijs is hier goed geregeld.” Tegelijkertijd ervaren ze in Nederland ook afstand en individualisme. In Bulgarije vinden Svetlana en Veska meer gemeenschapszin. “Daar tik je gewoon op het raam van de buurvrouw als je een paar eieren of suiker voor het bakken van een taart nodig hebt. En daar hoef je niet 2 weken van tevoren een afspraak te maken als je kinderen met elkaar willen spelen.” 

Vertrouwen, herkenning en nabijheid

De ervaringen van Svetlana en Veska maken duidelijk dat integratie begint bij vertrouwen, herkenning en nabijheid. De Bulgaarse Club Laak vormt daarbij een belangrijk netwerk, als initiatief waarin mensen elkaar helpen, informatie delen en samen hun weg vinden. Daarmee heeft het in korte tijd z’n meerwaarde bewezen voor de achterban.