Informatiepunt Zuidoost-Brabant informeert arbeidsmigranten voor vertrek naar Nederland

Praktijkverhalen

Arbeidsmigranten al in hun land van herkomst informeren over werken en wonen in Nederland. Dat deed Ana-Maria van der Salm, consulent bij het informatiepunt Zuidoost-Brabant, in Roemenië. Samen met projectleider Lianne Struik vertelt ze over het succes van deze actie. “Het heeft ervoor gezorgd dat arbeidsmigranten uit Roemenië ons informatiepunt wisten te vinden.” 

Ana-Maria reisde voor 2 weken af naar Iași, de op één na grootste stad van Roemenië. Het is ook de stad waar ze zelf vandaan komt en familie heeft wonen.  

Portret Ana-Maria van der Salm
Portret Ana-Maria van der Salm

Informeren bij vertrek 

Op verschillende locaties sprak ze mensen aan die op het punt stonden naar Nederland te vertrekken om hier te werken. Bijvoorbeeld bij gemeentehuizen, studentencampussen, internationale vervoersbedrijven en op de internationale luchthaven van de stad. 

“Ik heb vooraf contact gezocht met de luchthaven”, vertelt Ana-Maria. Ze kreeg toestemming om bij de gates waar vluchten naar Nederland vertrekken, voorbij de douane dus, mensen te informeren over wat het betekent om in Nederland te gaan werken. “Mensen zitten daar vaak 2 uur te wachten. Een mooi moment om rustig met ze te praten en ze een flyer van ons informatiepunt te geven.” 

Dat is ook precies waar de winst ligt volgens Lianne. “Met medewerkers van het informatiepunt staan we ook regelmatig op Eindhoven Airport”, vertelt ze. “Maar daar staan we in de aankomsthal. Mensen zijn redelijk gehaast als ze aankomen. Ze hebben meestal maar één doel: een bsn aanvragen en aan het werk gaan. Ze hebben op dat moment geen rust en tijd om met ons in gesprek te gaan.” 

Vragen over werk en huisvesting 

In Roemenië, nog voor hun vertrek, hebben mensen die rust en tijd wel. Ana-Maria vertelt dat de meesten vragen stelden over werk, salaris en huisvesting in Nederland. Maar sommigen waren volgens haar ook nieuwsgierig naar de kosten van een taalcursus Nederlands of studie. Ana-Maria: “Ik sprak bijvoorbeeld de ouders van een kind dat nu in Roemenië studeert, maar overweegt om hiervoor naar Nederland te komen. Ze wilden hier graag meer informatie over.” 

“Door mensen voor hun vertrek goed te informeren willen we voorkomen dat mensen op straat komen te staan”

Ana-Maria met een student uit Iasi

Drempel verlaagd 

De actie van Ana-Maria wierp zijn vruchten af. “Direct daarna ontvingen we veel meer e-mails van Roemenen”, vertelt Lianne enthousiast. “Ook wisten ze bij aankomst op Eindhoven Airport al dat er een informatiepunt was.” Ze denkt dat de vele gesprekken die Ana-Maria aanknoopte de drempel voor het benaderen van het informatiepunt heeft verlaagd. “Echt een succes!” 

Weloverwogen besluit 

Met deze aanpak wil het informatiepunt Zuidoost-Brabant mensen stimuleren om een weloverwogen besluit te nemen. “We komen in ons werk nog te vaak mensen tegen die op de bonnefooi naar Nederland komen en denken dat ze hier meteen aan de slag kunnen en huisvesting hebben”, legt Lianne uit. “Door ze voor hun vertrek goed te informeren willen we voorkomen dat mensen op straat belanden.” 

Wachten op landelijk beleid 

Er staat nog geen vervolgactie gepland. “Dit keer kon Ana-Maria het combineren met een familiebezoek. We wachten nu op landelijke aansturing en een plan om ook informatie te kunnen verstrekken zonder zelf in de landen aanwezig te hoeven zijn. Bijvoorbeeld via scholen en ambassades”, licht Lianne toe. “Ons advies is in ieder geval om dit soort acties vaker te doen. Het is het enige moment waarop je mensen kunt motiveren om een doordachte keuze te maken.” 

Op dit moment werkt het ministerie van SZW samen met de informatiepunten aan de landelijke aansturing. Dit gebeurt vanuit het project Work in NL