Toelatingsstelsel uitleners
Met het wetsvoorstel toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) komt er een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus en andere bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen (uitleners). Alleen toegelaten uitleners mogen dan nog actief zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt. Hieronder vallen ook buitenlandse uitleners die op de Nederland actief zijn. Ondernemingen die arbeidskrachten inhuren (inleners) mogen dan geen zaken meer doen met niet-toegelaten uitleners.
Doel van de wet is om werknemers beter te beschermen, een gelijk speelveld voor ondernemingen te creëren en malafide uitleners te weren van de arbeidsmarkt. Het toelatingsstelsel is onderdeel van een bredere hervorming van de arbeidsmarkt die gericht is op het vergroten van de werk- en inkomenszekerheid van uitzendkrachten. Zie ook de de Kamerbrief over Hoofdlijnen Arbeidsmarkt.
Toelating
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) richt een speciale eenheid op die verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van de Wtta. Deze Toelatende Instantie (TI) zal namens de minister van SZW onder meer toelating verlenen aan uitleners.
Waarborgsom
Als onderdeel van het toelatingsstelsel wordt een waarborgsom opgenomen (aanbeveling 2.1.C). Voor startende uitleners geldt bij de aanvraag van een voorlopige toelating een waarborgsom van € 50.000. Bij de aanvraag van een definitieve toelating (6 maanden na de ingangsdatum van de voorlopige toelating) moet deze aangevuld worden tot een bedrag van € 100.000.
Toezicht en handhaving
De Nederlandse Arbeidsinspectie zal toezicht houden op de naleving van de toelatingsplicht. Zij kan handhaven als bedrijven toch arbeidskrachten ter beschikking stellen terwijl ze niet toegelaten zijn, of als inleners arbeidskrachten inlenen van niet-toegelaten uitleners. De Arbeidsinspectie kan inleners die gebruikmaken van niet-toegelaten uitleners een bestuurlijke boete opleggen (aanbeveling 2.1.F). Inleners kunnen zelf kosteloos in een openbaar register controleren of de uitlener met wie zij willen samenwerken, is toegelaten.
G-rekening
Het Aanjaagteam heeft het verplicht gebruik van de g-rekening aanbevolen (aanbeveling 2.1.B). De g-rekening is een geblokkeerde bankrekening, waaruit alleen geld kan worden overgemaakt naar de Belastingdienst en andere g-rekeningen. Deze rekening kan worden aangesproken als een uitlener de loonheffingen of de omzetbelasting niet betaalt.
De Belastingdienst verkent samen met betrokken banken en branchepartijen de mogelijkheden om de g-rekening verplicht te stellen. Vooruitlopend op de uitkomst van deze verkenning wordt het gebruik van de g-rekening gestimuleerd met 2 maatregelen: een vrijwaringsregeling voor de fiscale inlenersaansprakelijkheid bij storting op de g-rekening en vereenvoudiging van de fiscale inlenersaansprakelijkheid.
Gegevensuitwisseling
Met het wetsvoorstel richt de overheid ook de wettelijke basis voor gegevensuitwisseling tussen publieke en private toezichthouders in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) verder in.